Ohjesivu

Kirjaudu ohjausnäkymään erillisen ohjeen mukaan.

Tekstin lisääminen sivuille:
  • Valitse ohjausnäkymän vasemmasta sivupalkista kohta ”Sivut”.
  • Valitse sivu, jonka tekstiä haluat muokata. Esimerkiksi sivu ”tulevat tapahtumat”.
  • Jos haluat muokata olemassaolevaa tekstiä, niin klikkaa hiirellä kohtaan, jota haluat muokata. Aloita kirjoittaminen.
  • Jos haluat lisätä uutta tekstiä, niin klikkaa hiirellä kohtaan, johon haluat lisätä tekstin ja aloita kirjoittaminen. Kun viet hiiren tekstin päälle ja klikkaat, ilmestyy ulos valkoinen palkki. Palkin ensimmäistä kuvaketta klikkaamalla näet, onko kirjoittamasi teksti otsikko vai tekstikappale. Jos haluat muuttaa kirjoittamasi tekstin kappaleesta otsikoksi tai toisinpäin, niin klikkaa kuvaketta ja valitse vaihtoehdoista kappale tai otsikko. Vaihtoehtoja on myös muita, mutta kappale ja otsikko ovat ne yleisimmät.
  • Lisättyäsi tai muokattuasi haluamasi tekstin, paina sivun oikeasta yläkulmasta ”Päivitä”, jolloin muokkaukset tulevat näkyviin sivuilla.
  • Nyt voit poistua muokkaustilasta painamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa W-kuvaketta, jolloin palaat ohjausnäkymään.
Kuvien lisääminen:

Kuvia pääset päivittämään ja lisäämään menemällä yläpuolella kuvatulla tavalla haluamallesi sivulle. Jos haluat vaihtaa olemassaolevan kuvan toiseen, klikkaa hiirellä kuvan päällä, jolloin valkoisessa palkissa näet vaihtoehdon korvaa. Klikkaamalla siitä, pääset mediakirjastoon, josta voit valita uuden kuvan tai jonne voit ladata haluamasi kuvan esimerkiksi tietokoneeltasi painamalla lisää / siirrä media -nappia.

Kun kuva on siirretty palvelimelle, voidaan sille lisätä oikealla sijaitsevasta palkista eri tietoja, kuten otsikko, kuvateksti ja vaihtoehtoinen teksti, eli alt-teksti, joka kertoo sanallisesti kuvan sisällön. Alt-teksti kannattaa aina lisätä kuviin, sillä se parantaa sivun hakukonenäkyvyyttä.

Kokonaan uuden kuvan saat lisättyä sivulle lisäämällä +-merkistä uuden lohkon ja valitsemalla aukeavasta valikosta vaihtoehdon kuva, ja valitse kuva jälleen mediakirjastosta tai lataa sinne uusi kuva.

Kuvatiedostot ovat usein sellaisenaan liian isoja ja hidastavat sivujen latautumista. Siksi niiden kokoa tuleekin pienentää ennen sivuille lisäämistä. Hyvä ilmainen ohjelma kuvien koon muuttamiseen on netistä löytyvä image resizer (imageresizer.com). Rajattava kuva valitaan muokattavaksi +select image -painikkeesta. 1. kohdassa kuvaa voi rajata. Esimerkiksi etusivun boksien kuvat ovat neliön muotoisia, jolloin tulee valita crop ratio 1:1. Sen jälkeen voit kuvan päältä valita haluamasi rajauksen ja hyväksyä rajauksen painamalla crop-painiketta. Seuraavassa kohdassa 2. resize image käytä kohtaa by dimensions ja mittayksiköksi palitse pikselit (pixels). Laita leveydeksi ja korkeudeksi 330 pikseliä, jos muokkaat kuvia etusivun bokseihin. Kuvakarusellin kuvissa mitat ovat 700 px x 500 px. Tallenna kuvat jpg-muodossa ja lopuksi valitse resize image ja sen jälkeen download image, jonka jälkeen löydät muokatun kuvan tietokoneesi ladatuista tiedostoista, josta voit lisätä sen nettisivujen mediakirjastoon ja edelleen sivuille.

Muista aina päivittää, kun olet tehnyt muutoksia sivuille!

Sivuston ohjelmistopäivitykset ja varmuuskopiointi

WordPress verkkosivut on hyvä varmuuskopioida aika ajoin, jotta ne voi tarvittaessa palauttaa, jos jokin menee pieleen.

Varmuuskopiointi on helpointa tehdä kirjautumalla webhotellin hallintapaneeliin, edelleen klikkaamalla sivustolle ja valitsemalla kuvakkeista sininen kaareva nuoli, josta pääsee varmuuskopiointiin. Ohjelma neuvoo edelleen varmuuskopion tekemisessä. Kun uusi varmuuskopio on tehty, kannattaa vanha poistaa levytilaa viemästä.

Myös lisäosien ja ohjelmistojen päivitykset voi tehdä hallintapaneelin kautta.

Theme: Overlay by Kaira