Neroskulman Pienviljelijäinyhdistys

Pienviljelijäin keskusliitto perustettiin 1920-luvun alkupuolella ja sen alayhdistyksiksi alkoi syntyä maatalousvaltaisiin kyliin pienviljelijäinyhdistyksiä.

Pienviljelyshän oli pieni maatalous omalla tai vuokramaalla, josta perhe saa ainakin pääasiallisen toimeentulon, sanottavasti käyttämättä palkattua työväkeä. Pikkutilallisten, torppareiden ja tilattomien asema ja taloudellinen tilakin muuttui. Tämä antoi sijaa myös henkiselle kehittymiselle ja kanssakäymiselle.

Neroskulman pienviljelijäinyhdistys piti perustavan kokouksen toukokuun 24 vuonna 1926.

Perustajia oli lammilaisia ja padasjokelaisia yhteensä 19 henkilöä. Perustamisvaiheessa kotikunta oli Lammi. Perustavassa kokouksessa päätettiin, että yhdistys liittyy Pienviljelijäin Keskusliittoon. Ensimmäisiä hallituksen jäseniä olivat Erik Hartman, Walfrit Tervakallio, Juho Yläsavi, Adam Heinäjoki, Toivo Saarinen. Heidän varajäseniä oli Heikki Laine, Kaarlo Laine, Wäinö Louhi, Wilho Wirtala, Joonas Boga. Yhdistyksen tarkoituksena oli edistää pienviljelyksen tuotantokyvyn lisääntymistä sekä pienviljelijäluokan taloudellista ja henkistä kohottamista. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys m.m: 1. Hankkii jäsenilleen neuvoja ja ohjausta ammattiasioissa, 2. Vaikuttaa pienviljelijäin taloutta edistävien osuuskuntien ja yhdistysten aikaansaamiseksi paikkakunnalle 3. Panee toimeen opintokursseja, keskustelu, esitelmä y.m. tilaisuuksia  4. Julkisuudessa valvoo pienviljelyksen ja pienviljelijäluokan etuja, pysyen kuitenkin valtiollisesti täysin puolueettomana. Jäseneksi voi päästä Lammilla, Padasjoella asuva pienviljelijä tai pienviljelyksen etuja harrastava muu henkilö, jonka yhdistyksen johtokunta hyväksyy. Kaavake aatteellisen yhdistyksen yhdistysrekisteriin ilmoittamista varten  päivättiin 23 elokuuta 1926. Kaavake sosiaaliministeriöön saapui 16.10.1926. Sosiaaliministeriö on hyväksynyt tämän yhdistyksen merkittäväksi yhdistysrekisteriin ja on yhdistyksen nimeen liitetty r.y 18 tammikuuta 1927. Yhdistys oli Kuhmoisten – Padasjoen py:n paikallisliiton jäsen. 1930 – luvulla yhdistyksellä oli yhteisiä koneina ja välineinä: Viljanlajittelija, Turnipsinkylvökeppi, Heinänsiemenen kylvökone, hyönteisruisku, sorkkasakset.  V 1934 rakennettiin kalustovaja ja uusi v 1951. 1930 luvulla oli kursseja karjanterveydenhoidosta, kotivoin ja juuston valmistuksesta, puutarhanhoidosta. 1940-luvulla hankittiin yhteisiksi pellavaloukku ja lihta, mehupuristin, kivennostokone, perunannostokone. Kevätkokouksessa 20 helmikuuta 1949 päätettiin anoa rekisteröinnin muuttamista Lammilta Padasjoelle. Päätettiin ryhtyä hankkimaan yhdistykselle omaa toimitaloa.  1950-luvulla hankittiin astiasto, petonimylly. Yhdistys on kuulunut myös Padasjoen Maatalousseurojen liittoon, josta erosi 1959. Kevätkokouksessa 28 helmikuuta 1959 päätetty ottaa osaa elokuvakoneenhankintaan.  Vuosina 1958 ja 1959  Neroskulman py sai kolmannen palkinnon ja v 1962-1963 toisen palkinnon Kuhmoisten – Padasjoen py:sten välisessä toimintakilpailussa.

Yhdistyksen sisällä toimi myös naistoimikunta ja käsityöseuroja. Toimintaan kuului kurssien lisäksi myös erilaisia kilpailuja. Esim hiihto, marjanviljely, metsänhoito, puutarha. Toimintasuunnitelmiin kuului vuosittain iltamien ja retkien järjestäminen mahdollisuuksien mukaan.

Talvisin pidettiin tupailtoja ja kerran kesässä viettiin retkipäivä. Yhdistys lopetettiin maaliskuussa 2022.

Theme: Overlay by Kaira